Tribina Interesnog odbora umirovljenika Zbrinuta zlatna dob

Interesni odbor umirovljenika Narodne stranke – REFORMISTI je u prostorijama 3. Mjesnog odbora organizirao tribinu za umirovljenike i osobe starije životne dobi na temu „Zbrinuta zlatna dob“. Umirovljenike i sudionike tribine pozdravio je predsjednik Vijeća 3. mjesnog odbora Nenad Koščak (Reformisti).

Umirovljenici su se na tribini upoznali sa pravima i oblicima skrbi koje starije osobe mogu ostvariti u sustavu socijalne skrbi. Posebno se govorilo o mogućnostima smještaja u domove te psihičkoj pripremljenosti i predrasudama vezanima uz odlazak u domove. Umirovljenici su se također upoznali i sa svim pravima i oblicima skrbi koje starije osobe mogu ostvariti u sustavu socijalne skrbi, s naglaskom na sve oblike novčanih pomoći, usluge i pomoći njege u kući te usluge savjetovanja i pomaganja. Posebno je obrazložena i usluga dnevnog boravka kao oblika izvaninstitucionalne skrbi poludnevnog ili cjelodnevnog smještaja za starije pokretne ili teže pokretne osobe te one smanjenih psihofizičkih sposobnosti koje se nisu sposobne samostalno brinuti o sebi a s ciljem sprečavanja preuranjene institucionalizacije i povećanja kvalitete života korisnika i njihovih obitelji.

Predavač na tribini bila je mag.soc.rada Vesna Vidović Oreški, dugogodišnja ravnateljica Doma umirovljenika u Varaždinu, a umirovljenicima se obratila i predsjednica Interesnog odbora umirovljenika Reformista Nevenka Kobal koja je najavila niz zanimljivih tribina za umirovljenika, a slijedeću već za 14. svibnja.

„U gradu Varaždinu danas živi preko 12.000 umirovljenika, dakle gotovo 25 % ukupnog stanovništva. Drugi iznimno važan podatak je da gotovo 1/3 umirovljenika i starijih osoba u gradu Varaždinu, a naročito žena iznad 65 godina ne može zadovoljiti osnovne životne potrebe i živi na rubu siromaštva. Naše društvo ne vodi dovoljno brige o umirovljenicima i kako bi potaknuli sve na djelovanje u cilju poboljšanja kvalitete života umirovljenika i starijih osoba te posebno unapređenje položaja umirovljenika u gradu Varaždinu osnovali smo prije godinu dana Interesni odbor umirovljenika koji okuplja velik broj članova i koji je upravo u završnoj fazi izrade posebnih programa za umirovljenike grada Varaždina koji će biti važan dio programa Reformista na lokalnim izborima“, na kraju predavanja istaknula je predsjednica Gradske organizacije Reformista Natalija Martinčević.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: varaždinske- vijesti.hr

Možda će Vas zanimati...